onsdag 14 september 2016


Den 12 september presenterade jag vitaminer med PowerPoint, så tänkte jag att dela det här för att alla ska veta mer om vad vitaminerna är

 

Vad är vitamin

Vitaminer är ett antal organiska ämnen som kroppen inte kan producera så därför måste kroppen få det genom maten vi äter eller tillskott. Det finns 13 typer av vitaminer som är viktiga och vi behöver den i regelbundet för att vi ska ha mår bra. Om ett vitamin saknas i kosten eller kroppen inte kan ta upp den, så kan en bristsjukdom utvecklas.
Ursprunget för vitamin är ett Latinskt ord som det betyder (vita = liv ) och (amin = ett närings-ämne) som upptäcktes först i ris.

Vem upptäckte vitaminer

 
Den holländske läkaren Christiaan Eijkman fann vitamin B1 under 1890-talet, och den brittiske biokemisten Frederick Hopkins är vitaminforskningens grundare fann Aminosyran tryptofan under 1901.


Christiaan Eijkman


                           Hur upptäcktes vitaminer

Under ett besök på Java på 1890-talet fann Eijkman att nerv- och muskelsjukdomen beriberi hos höns kan förebyggas genom att man mata djur med oskalatris. Vid denna tid ansåg man att beriberi var en infektions-sjukdom, och Eijkman antog att oskalatris bekämpade infektionen. Senare fann forskarna att det verksamma ämnet i ris-skalen var tiamin – eller vitamin B1.
Christiaan Eijkman kom på 1890-talet fram till att vitamin B1 kunde bota nerv- och muskelsjukdomen beriberi.
 

Enligt: vet.se
 
Eijkmans experiment med höns och ris var ett av de första stegen på vägen mot utvecklingen av näringsläran, och utvecklingen tog fart när Frederick Hopkins 1901 upptäckte aminosyran tryptofan. Från och med då började forskarna aktivt leta efter de livsnödvändiga näringsämnena.

                                          Vitamin Upptäckt genom tiderna

Thiamin (B1) 1897, Inositol 1928, Choline 1930, askorbinsyra 1932, Riboflavin eller lactoflavin (B2) 1932, pantothenic Acid 1933, Pyrodoxine (B6)1936, Niacin 1936, Folacin 1945, Cobalamine (B12)
Vitamin Retinol (A) 1915, Cholecalciferol (D) 1918, Tocopherol (E) 1922, Phytyquinone (K) 1934

                                                 Sorter av vitaminer 

Vitamin A, D, E och K är fettlösliga vitaminer. De behöver fett för att kunna tas upp från tarmen och ska därför tas i samband med mat. Fettlösliga vitaminer är stabilare än vattenlösliga och tål uppvärmning av mat bättre än de vattenlösliga vitaminerna. Vitamin C och B-vitaminerna är vattenlösliga och lagras inte i kroppen utan måste fyllas på dagligen.

                                             Vad kan vitaminbrist göra?

Ett exempel på vitamin A
Brist på vitamin (A) kan vara torr hud och hårbotten, och den största orsaken till blindhet.
 
 

 

Enligt: Wikipedia
 
 

Inga kommentarer: