Den 12 september presenterade jag vitaminer med PowerPoint, så tänkte jag
att dela det här för att alla ska veta mer om vad vitaminerna är
Vad är vitamin
Vitaminer är ett antal organiska ämnen som kroppen inte kan producera så
därför måste kroppen få det genom maten vi äter eller tillskott. Det finns 13
typer av vitaminer som är viktiga och vi behöver den i regelbundet för att vi
ska ha mår bra. Om ett vitamin
saknas i kosten eller kroppen inte kan ta upp den, så kan en bristsjukdom
utvecklas.
Ursprunget för vitamin är ett Latinskt ord som det betyder (vita = liv )
och (amin = ett närings-ämne) som upptäcktes först i ris.
Vem upptäckte vitaminer
Den holländske läkaren Christiaan Eijkman fann vitamin B1 under 1890-talet, och den
brittiske biokemisten Frederick Hopkins är
vitaminforskningens grundare fann Aminosyran tryptofan under 1901.
Christiaan Eijkman |
Hur upptäcktes vitaminer
Under ett besök på Java på 1890-talet fann Eijkman att nerv- och
muskelsjukdomen beriberi hos höns kan förebyggas genom att man mata djur med
oskalatris. Vid denna tid ansåg man att beriberi var en infektions-sjukdom, och
Eijkman antog att oskalatris bekämpade infektionen. Senare fann forskarna att det verksamma ämnet i ris-skalen var tiamin –
eller vitamin B1.
Christiaan Eijkman kom på 1890-talet fram till att
vitamin B1 kunde bota nerv- och muskelsjukdomen beriberi.
Enligt:
vet.se
|
Eijkmans experiment med höns och ris var ett av de
första stegen på vägen mot utvecklingen av näringsläran, och utvecklingen tog
fart när Frederick Hopkins 1901 upptäckte aminosyran tryptofan. Från och med då
började forskarna aktivt leta efter de livsnödvändiga näringsämnena.
Vitamin Upptäckt genom tiderna
Thiamin (B1) 1897, Inositol 1928, Choline 1930,
askorbinsyra 1932, Riboflavin eller lactoflavin (B2) 1932, pantothenic Acid
1933, Pyrodoxine (B6)1936, Niacin 1936, Folacin 1945, Cobalamine (B12)
Vitamin Retinol (A) 1915, Cholecalciferol (D) 1918,
Tocopherol (E) 1922, Phytyquinone (K) 1934
Sorter av vitaminer
Vitamin A, D, E och K är fettlösliga vitaminer. De behöver fett för att
kunna tas upp från tarmen och ska därför tas i samband med mat. Fettlösliga
vitaminer är stabilare än vattenlösliga och tål uppvärmning av mat bättre än de
vattenlösliga vitaminerna. Vitamin C och B-vitaminerna är vattenlösliga och
lagras inte i kroppen utan måste fyllas på dagligen.
Vad kan vitaminbrist göra?
Ett exempel på vitamin A
Brist på vitamin (A) kan vara torr hud och hårbotten, och den största
orsaken till blindhet.
Enligt: naturaldailies.se
|
Enligt: Wikipedia |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar