Titel: Far och jag
Författare: Pär Lagerkvist
Bakgrundsbeskrivning av författaren.
Pär Lagerkvist är född i Växjö den 23 maj 1891. Han växte upp i ett pietistiskt hem med flera syskon. I Växjö klarade han gymnasium och tog studentexamen i 1910. Under 1911 lämnade han sin familj och flyttade till Uppsala. Vid Uppsala universitetet studerade han litteratur och konsthistoria, men han trivdes inte med sitt nya studentliv. 1913 lämnade Pär Lagerkvist Sverige och reste till Paris. Där kunde han utveckla sig och kom i kontakt med moderna konsten, som gjorde honom att veta hur litteraturen borde vara. Han blev författare, poet och dramatiker, efter många år av hårt arbete blev han framgångsrik författare. 1930- talet började hans böcker säljas i större upplagor. Flera av hans verk filmatiserades , som novellen ”Det eviga leendet” i regin av Lars-Erik Liedholm1946. Dessutom filmatiserades hans roman ”Gäst hos verkligheten” av hans son Bengt Lagerkvist.
Han fick flera priser på grund av hans framgångsrika verk. Han invaldes även i Svenska Akademien och blev hedersdoktor vid Göteborgs universitet i 1940. Dessutom fick han Nobelpriset i litteratur i 1951.
Ångest var hans framstående verk. Sista boken han skrev var Marianne som kom ut 1967. Den 11 juli 1974 vid 82 års ålder gick han bort.
Sammanfattning av novellen:
Novellen handlar om två huvudpersoner, ett barn som är ledig från skolan och har tid för att gå ut med sin pappa. De promenerar tillsammans med varandra till en å i skogen på söndagseftermiddagen. Solen skiner, fåglarna kvittrar, allt grönskar och i luften doftar det sommaren. Barnet känner att allt är skönt och ljuvligt.
Kvällen kommer snart och allt blir mörkt. När de vänder hemåt var allt mörkt, vilket gör att hans son känner sig rädd och att skogen är skrämmande. Pappan bryr sig inte om mörkret och pratar inte med sitt barn så mycket. Sonen börjar tänka att tåget med sina många vagnar ser ut som spökar som går rasande fart och chauffören är helt stilla som om han var en staty, vilken är annorlunda för ett barn som är tio år.
Utmärkande för texten:
Språket är tydligt men det finns några ord som är svåra att översätta, vilken gör att läsaren har svårt att fatta betydelsen av novellen.
Novellen ”Far och jag ” är självbiografisk, eftersom när man läser novellen så känner man att man läser om Pär Lagerkvists liv när han var tio år.
Huvudpersonerna är nästan tysta hela novellen från början till slutet, man kan läsa barnets tankar och hur han kämpar mot rädslan av mörkhet. Författaren beskriver huvudpersonerna ganska bra, och när man läser novellen så upplever man barnets situation. Han lyckas med att göra att läsaren går tillbaka i tiden då man var barn, och hur man upplevde mörkret.
Novellen utspelar sig i söndagseftermiddag, när faren och hans son tar en promenad i skogen tills kvällen skymmer.
Hela tiden bör läsaren följa barnets tankar om skogen och den mörka vägen hemåt. Novellen om författarens minne, det vad jag känner. Novellen saknar även dialog för att det bara handlar om barnets tanker. Det finns bara en mycket kort dialog mellan pappan och barnet, när barnet har frågat pappan om han känner sig rädd, då svarar pappan med att säga: ”Nej, kära barn, det är inte hemskt”
Jag tror att pappan försöker att göra så att hans barn inte ska känna sig rädd av mörkret, med det här svaret, han vill bli en bra förebild för sin son.
Jag fick en fin känsla när jag har läst novell ”Far och jag”, för att med den vänder jag mig till min barndom och jag kände mig också rädd av mörkret när jag var ett barn. Och jag kommer ihåg att mina föräldrar brukade säga till mig att jag är en stor flicka och inte behöver känna mig rädd av mörkret, vilken var en plågsam känsla för att de inte känner att det var vanlig känsla hos ett litet barn.
Koppling till området hälsa:
Jag tycker att novellen kopplar till området hälsa, eftersom barnet kände att allt är skönt och ljuvligt när solen skiner, men när allt börjar bli mörkt blev barnet skrämd av skogen och han inbillade sig att det fanns skrämmande varelser. Barnets hälsa påverkades av mörker och ljus och han fick olika känslor beroende på situationen, när det var ljust var han glad och när det blev mörkt var han rädd.
Avslutning:
Jag rekommendera unga och vuxna att läsa den här novellen för att veta vilka känslor barn har av mörkret och lära sig att relation inom familjen är en viktig sak, och föräldrarna bör vara nära sina barn för att barnen ska ha en tryggt uppväxt.