onsdag 31 augusti 2016

Klassisk novell

Titel: Far och jag
Författare: Pär Lagerkvist

Bakgrundsbeskrivning av författaren.
Pär Lagerkvist är född i Växjö den 23 maj 1891. Han växte upp i ett pietistiskt hem med flera syskon. I Växjö klarade han gymnasium och tog studentexamen i 1910.  Under 1911 lämnade han sin familj och flyttade till Uppsala. Vid Uppsala universitetet studerade han litteratur och konsthistoria, men han trivdes inte med sitt nya studentliv. 1913 lämnade Pär Lagerkvist Sverige och reste till Paris. Där kunde han utveckla sig och kom i kontakt med moderna konsten, som gjorde honom att veta hur litteraturen borde vara. Han blev författare, poet och dramatiker, efter många år av hårt arbete blev han framgångsrik författare. 1930- talet började hans böcker säljas i större upplagor. Flera av hans  verk filmatiserades , som novellen ”Det eviga leendet” i regin av Lars-Erik Liedholm1946. Dessutom filmatiserades hans roman ”Gäst hos verkligheten” av hans son Bengt Lagerkvist. 

Han fick flera priser på grund av hans framgångsrika verk. Han invaldes även i Svenska Akademien och blev hedersdoktor vid Göteborgs universitet i 1940. Dessutom fick han Nobelpriset i litteratur i 1951. 

Ångest var hans framstående verk. Sista boken han skrev var Marianne som kom ut 1967. Den 11 juli 1974 vid 82 års ålder gick han bort. 

Sammanfattning av novellen:
Novellen handlar om två huvudpersoner, ett barn som är ledig från skolan och har tid för att gå ut med sin pappa. De promenerar tillsammans med varandra till en å i skogen på söndagseftermiddagen. Solen skiner, fåglarna kvittrar, allt grönskar och i luften doftar det sommaren. Barnet känner att allt är skönt och ljuvligt.

Kvällen kommer snart och allt blir mörkt. När de vänder hemåt var allt mörkt, vilket gör att hans son känner sig rädd och att skogen är skrämmande. Pappan bryr sig inte om mörkret och pratar inte med sitt barn så mycket. Sonen börjar tänka att tåget med sina många vagnar ser ut som spökar som går rasande fart och chauffören är helt stilla som om han var en staty, vilken är annorlunda för ett barn som är tio år.

Utmärkande för texten:
Språket är tydligt men det finns några ord som är svåra att översätta, vilken gör att läsaren har svårt att fatta betydelsen av novellen.

Novellen ”Far och jag ” är självbiografisk, eftersom när man läser novellen så känner man att man läser om Pär Lagerkvists liv när han var tio år. 

Huvudpersonerna är nästan tysta hela novellen från början till slutet, man kan läsa barnets tankar och hur han kämpar mot rädslan av mörkhet. Författaren beskriver huvudpersonerna ganska bra, och när man läser novellen så upplever man barnets situation. Han lyckas med att göra att läsaren går tillbaka i tiden då man var barn, och hur man upplevde mörkret.

Novellen utspelar sig i söndagseftermiddag, när faren och hans son tar en promenad i skogen tills kvällen skymmer.
Hela tiden bör läsaren följa barnets tankar om skogen och den mörka vägen hemåt. Novellen om författarens minne, det vad jag känner. Novellen saknar även dialog för att det bara handlar om barnets tanker. Det finns bara en mycket kort dialog mellan pappan och barnet, när barnet har frågat pappan om han känner sig rädd, då svarar pappan med att säga: ”Nej, kära barn, det är inte hemskt” 

Jag tror att pappan försöker att göra så att hans barn inte ska känna sig rädd av mörkret, med det här svaret, han vill bli en bra förebild för sin son. 
Jag fick en fin känsla när jag har läst novell ”Far och jag”, för att med den vänder jag mig till min barndom och jag kände mig också rädd av mörkret när jag var ett barn. Och jag kommer ihåg att mina föräldrar brukade säga till mig att jag är en stor flicka och inte behöver känna mig rädd av mörkret, vilken var en plågsam känsla för att de inte känner att det var vanlig känsla hos ett litet barn.

Koppling till området hälsa: 
Jag tycker att novellen kopplar till området hälsa, eftersom barnet kände att allt är skönt och ljuvligt när solen skiner, men när allt börjar bli mörkt blev barnet skrämd av skogen och han inbillade sig att det fanns skrämmande varelser. Barnets hälsa påverkades av mörker och ljus och han fick olika känslor beroende på situationen, när det var ljust var han glad och när det blev mörkt var han rädd.

Avslutning:
Jag rekommendera unga och vuxna att läsa den här novellen för att veta vilka känslor barn har av mörkret och lära sig att relation inom familjen är en viktig sak, och föräldrarna bör vara nära sina barn för att barnen ska ha en tryggt uppväxt.

torsdag 25 augusti 2016

Gapminder

Jag såg ett video-klipp under lektionen om sambandet mellan olika länder av Hans Rosling den 22 augusti. Jag ska använda mig av programmet Gapminder. Genom detta program kan man jämföra olika länder och se statistiken på en massa faktorer. 

Jag valde att ta reda på sambandet mellan antalet dödsfall bland nyfödda barn och antal barn per kvinna i fem länder som jag är nyfiken på: Indien, Kina, Sverige, Qatar och Bahrain. Genom undersökningen ser jag att Indien har det största antalet dödsfall bland nyfödda och 2,5 barn per kvinna. Det är färre dödsfall bland nyfödda i Kina och 1,6 barn per kvinna. 

Undersökningen visar också att Sverige har 1,9 antal barn per kvinna, Qatar har 2 barn per kvinna och Bahrain har 2,1 barn per kvinna.


Jag tycker att programmet är mycket intressant och superbra, för att det ge oss möjlighet att se olika faktorer och samband mellan länderna. Jag var nyfiken på att ta reda på antal dödsfall bland nyfödda barn i olika länder, så fick jag möjligheten att se detta genom programmet Gapminder. Jag ser att det är ett intressant samband mellan länderna.

 

tisdag 23 augusti 2016

Klassisk novell av Astrid Lindgren


Titel: Luise Jusine Mejer: en kärlekshistoria från 1700-talets Tyskland.

Författare: Astrid Lindgren

Utgivningsår: 1975

Bakgrundsbeskrivning av författare:
Astrid Lindgren född den 1907 och dög den 2002. Hon är en av Sveriges mest kända författare och räknas till en av världens största barnboksförfattare. Lindgren är en av de mest översatta författare vid någon tidpunkt och ännu så länge finns hon på 95 olika språk och har sålt i över 145 miljoner kopia över världen. Författaren är född i Småland och ett flertal av hennes berättelser utspelar sig där. Till hennes mest kända berättelser hör bland annat Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Barnen i Bullerbyn.

Sammanfattning: Efter år av vänskap och brevväxling utvecklas kärlek mellan en kvinna som heter Luise och en man som heter Boie. Luise är sjuk och fattig kvinna, hon vill att hennes älskade Boie ska gifta sig med en annan kvinna som har jobb och bättre hälsa än henne. Efter 9 års vänskap försökte Luise att få Boie gift, hon förslog massor av kvinnor till honom, men han ville inte ge upp hoppet.

Efter nio långa år accepterade Luise verkligheten om att hon och Boie inte kunde annat än att bli till varandra. Men samma år blev hon gravid och dog under förlossning med sitt barn.

Utmärkande för texten: Texten är svår läst den riktar sig mot äldre. Gammaldags språk med gamla ordval. Novellen fånga mig direkt med bara några få rader när jag läste det, "Jag kan aldrig sluta gräma mig över hennes sorgliga öde den där hemska fredagsmorgonen i juni 1786. Varför måste hon dö, när hon nu äntligen... men vi inte ska gå händelserna i förväg! Det är bäst att börja från början, förslagsvis tio år tidigare, den 2 september 1776."

Koppling till hälsa: Det visar sig att Luise var sjuk under dessa 9 års period som hon gillade Boie och att hon dog i slutändan.

Jag tycker att novellen var långtråkig, eftersom alla små detaljer som fanns och svåra ord. Det var inte lätt att förstå. Rekommenderas till vuxna med bra förkunskap. Visst ungdomar kan också läsa det, men jag tror inte att de kommer tycka om gamla kärleks historier.

Klassisk novell av Selma Lagerlöf


Titel: Frid på jorden, kom ut 1917.

rfattare: Selma Lagerlöf
 
Bakgrundsbeskrivning av författaren:
Selma Lagerlöf född den 20 november 1858 och dog den 1940.
Hon föddes på Östra Ämtervik. Hon växte upp i en litterär familj. Under tjugoårsåldern lämnade Selma hemmet för att utbilda sig till lärarinna i Stockholm och hon slutförde sin utbildning 1885. Under samma år 1885 fick hon tjänst vid Elementarskolan för tjejer i Landskrona, där publicerade hon sin debutroman, Gösta Berlings saga, 1891. Selma Lagerlöf sade upp sin lärarinnetjänst efter 10 år, för att helt försörja sig på sitt författarskap. 1909 fick hon Nobelpriset i litteratur.

Sammanfattning:
Denna berättelse handlar om familjeband och hämnd. Det var en julkväll där familjen satt tillsammans i stugan och far läste högt ur Guds ord. Plötsligt öppnades dörren någon fanns utanför och den gifta dottern viskade till sin pappa, pappan såg en konstig människa utanför. Alla var skrämda och den gifta dottern ville närma sig dörren, men hon vågade inte. Far sa att det kunde vara möjligt att det var Urd den äldre dottern som har varit försvunnen i tio år, men Urd var vacker och detta var en utsvulten kärring från en vildmansby. Magnhild är Urds syster men det var Magnhilds ständiga fruktan att Urd skulle komma tillbaka, eftersom Magnhild gifte sig med Urds brudgum när Urd försvann. De trodde att Urd dog. Magnhild kände sig säker på att det var Urd som stod i dörren.

Urd var inte riktig människa när hon kom tillbaks, utan hon hade något djuriskt över sig. Katten kände egen henne och Urd talade men Katten så alla där blev säkra på att detta var Urd, men hennes röst hördes så hes och rå och alla förstod ingenting förutom Magnhild.

Magnhild hörde allt som Urd sa till katten om hennes lidande i det förflutna och hur hon levde på den tiden som gått sedan dess med rövarna. Magnhild gick fram till fadern och upprepade ord för ord exakt vad hon hade hört och hon bad sin far att straffa rövarna för allt de gjorde med hennes syster. Det var omöjligt att veta om Urd var medveten eller om hon förstod vad hon gjorde, men hon kunde smyga sig bort från rövarna. Far sa att detta med Urd vill jag ha hämnd efter fädernas sed utan att begära hjälp av fogde eller länsman, så om någon vill följa mig, så är det gott annars ska jag och min bössa göra upp. Urds bror som är 15 år gammal och Magnhilds man de ville vara med fadern och skjuta ner dem som hundar. Magnhild var glad när hon hörde sin man sa det och så slutade hon gråta och sa Nu är jag glad för Urds skull.  

Men hon tänkte på religionen och vad som stod i Bibeln, att Gud bör inte förlåta de mörda och stal, och hon vet att Jesus förlät sina bödlar. Hon tänkte om att de som gjorde Urd som ett vilt djur tillbaka till sitt hem, bör inte de ha straff? eller ska de bara lämnas fria? Inte är det guds mening. Under natten började dock snön falla och hämnden går förlorad.

Utmärkande för texten:
Novellens tema beskrivs som hämnd samt samtidigt ett gammalt religiöst anspråk. För exempel Magnhild gick flera gånger fram till Bibel och pratar med den och tanken är att det är Gud som låter snön faller, för att hämnd inte är en lösning.

Novellens karaktärer är också intressanta att det är nästan bara kvinnor som är utvecklas under novellen t. ex Urd är som går från att blev ett minnesfragment till att berätta historien om rövarna. Magnhild är i början bara en syster, men blir till den som drar upp hämnden mot rövarna. Pappan var ganska platt, mest bara en del av berättelsen och han utvecklas heller inte som hans döttrar.

Jag tycker att Selmas berättelse är att en feminists stil och att de är mer välfyllda med genomtänkta karaktärer som lyfter kvinnan. Lagerlöf har helt enkelt en mycket större tanke än vad man egentligen kan tro bakom sina texter.

Koppling till området hälsa:
Jag tycker att novellen kopplas till hälsan genom att Urd övergår till en annan människa, på grund av den dålig behandling av rövarna. Det påverkade hennes egna tankar när hon kände sig ett vilt djur tillbaka till sitt hem.

Jag rekommenderar denna berättelse för vuxna mer än barn, eftersom jag som en vuxen kände skräck genom mig när jag läste den under natten, dessutom är novellen full med hämnd. Så jag tycker att den passar bäst till vuxna.

torsdag 18 augusti 2016

Kroppsideal

På måndagen såg vi ett TED-klipp av en amerikansk föreläsare som heter Robert Waldinger. Klippet handlar om Harvards 75-års hälsostudie, vuxenlivets utveckling och deras tankar om förhållandet mellan ensamhet, gemenskap och hälsa. Waldinger föreläste om hur vi blir lyckliga och mår bra i livet. Han visade genom studien att pengarna, berömmelse och att jobba hårdare inte är tillräckligt för lycka och må bra, utan bra relationer till andra är viktigare det gör oss gladare och friskare.

Waldingers studie är på människor från både överklass och underklass och deras levnadsförhållanden från ungdomen till livets ände genom deras lyckliga relationer, familj, vänner och hälsa.

Waldinger drog tre viktiga slutsatser från sin studie och lite praktiska råd om hur man får ett långt, bra liv.
Waldinger upptäckte att relationer med omgivningen är väldigt bra för oss och att vara själv är farligt för hälsan. Människor som har mer kontakt med samhället, familj, sociala och vänner är mer lyckliga och de mår bättre fysiskt och lever längre än de som har mindre kontakt med andra människor. De som lever isolerade är mindre lyckliga och det påverkar deras hälsa tidigare och de lever kortare liv. Det är också väldigt negativt för hälsan att leva i konflikt.

Jag tycker att det är intressant att ett isolerat liv kan påverka hälsan på ett negativt sätt, men vissa människor gillar att vara själva. Min åsikt är att vara själv är bättre än att vara med några som skapar konflikter för det påverkar hälsan. Waldinger borde också göra studier på kvinnor inte bara på män.

Vi har även läst en artikel av Mark Simpson med rubriken kroppen är vårt tempel - och vårt helvete. Artikeln handlar om hur media sammanfaller med övervikt. Median visar idealkropp genom orealistisk bilder i tidningar, reklam, Tv och överallt och samtidigt många människor deras kroppar sväller utom kontroll. Det är främst ungdomarna som brukar bli påverkade genom sin medverkan i lättklädda realitysåpor, filmade och sända via Facebook, Snapchat och Instagram.

Många personer har Idealkropp men deras hälsa är dålig, eftersom de letar efter vacker kroppsform och bryr sig inte om hälsan.

Sadik Khan är den nya borgmästaren i London och han har förbjudit reklam med orealistiska eller ohälsosamma kroppsformer i stadens kollektivtrafik, eftersom han såg mycket reklam som visar bilder på orealistiska idealkroppar t. ex en reklambild för proteinpulver med en smal, attraktiv, ung kvinna i bikini med sloganen (är din kropp redo för stranden?).

 Jag tycker att många människor tänker först och främst på sin idealkropp och inte på sin hälsa och jag är en av de som försöker att gå ner i vikt, men har aldrig planerat för en hälsosam kropp, trots att hälsan är viktigast. Min åsikt är att media spelar stor roll på hur vi tänker på vår kropp, när jag ser en Barbie-kropp i TV strävar jag efter att få samma kropp och det första jag tänker på är att äta mindre mat.

 

 

 

 

 

onsdag 17 augusti 2016

Mitt mål för bättre hälsa

Idag fick jag en uppgift att skriva om mitt mål och hur jag uppnå det. Mitt mål är att sova längre och träna på gymmet. Det ger mig mer energi och för bättre hälsan.

Hinder som jag har är att glömmer göra det eller jag använder tiden för andra saker t. ex att göra läxor eller repeterar min uppgift. Jag kommer att försöka promenera under rasten i skolan runt parkeringen eller promenerar med Frida och handla mat under lunch tiden.

Min motivation att få hälsosam på ett rätt sätt, eftersom mina barn följer min livsstil. Det är viktigt för mig att de ska utvecklas med bra hälsa.

lördag 13 augusti 2016

Intervju en klasskamrat

I skolan fick jag en uppgift om att intervjua en klasskamrat och efter det skriva ett blogginlägg om han/hon.

Jag valde att skriva om Yasmin. Yasmin är född i Malmö för 22 år sedan. När hon var liten bodde hon i Arlöv. Förra året flyttade hon till Staffanstorp med sin sambo.

Yasmin gick i skolan i Arlöv årskurs 1-9, sedan flyttade hon till en skola i Malmö, åren 2010- 2013 gick hon på Klaranyas gymnasiet där hon läste Juridik och ekonomi. Efter studenten gick hon en kurs via arbetsförmedlingen, där Yasmin fick jobba på olika ställen efter utbildningen. Hon började jobba på sydsvenskan som med att paketera tidningar, Efter det kom hon till SMF i Furuboda och hon åkte till Tyskland med folkhögskolan. I Tyskland jobbade Yasmin och gjorde roliga saker. Under 2015 började Yasmin jobba som barnskötare i Malmö stad och studera på Furuboda folkhögskola för att bli Jurist i framtiden.

Jag hoppas att Yasmin lyckas med sin utbildning och blir Jurist.

onsdag 10 augusti 2016

Socker gör inte ont, men ger dålig hälsa




Hur mycket socker äter vi i vår vardagskost?


Sockerfilmen visar det dolda sockret i vår mat som många människor inte vet om, och jag är en av dem. Damon som huvudperson i filmen är en ung och frisk man med en hälsosam kropp, han gör undersökning som visar effekten i kroppen som uppstår av vår vanlig mat och han visar vilka sjukdomar som kan drabba kroppen och hälsan, t.ex. diabetes, hjärtsjukdomar, övervikt och sämre blodfetter som ger ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom.

Genom Damons experiment ser vi att om man äter 40 teskedar socker under två månader, kommer man att märka skillnad redan efter två till fyra veckor. Socker finns inte bara i godis eller kakor, utan det finns även i viss mat och dryck, som vi fyller på vår kropp med varje dag, T.ex ett apple innehåller 4 teskedar socker, behöver vi 4 äpple för att få ett glas, alltså innehåller glaset 16 teskedar. Damon har ökat 3,2 kg under 12 dagar. Hans kost var till frukost äter han flingor och fruktyoghurt, till lunch äter han vanlig mat t. ex kyckling, potatis, sås, och han äter frukt eller smoothie till mellanmål. Sen normal middag. Damon förklarar att han aldrig känner sig helt nöjd och hungern som oftare påminner honom. Det betyder att protein och fett ger en mättnad känsla. Vilket betyder att socker har samma belöningscentra från nikotin, kokain och sex. På kontroller under hela experimentet går Damon kontinuerligt så vet han att hans lever försämras drastiskt och visar symptom på fettlever.

Filmen visade ursprungsbefolkningen i Australien som bara levde på naturlig kost, utan socker och de hade bra hälsa. Deras barn följde deras kost och fick också bra hälsa.

Filmen visade även hur socker kan påverka våra tänder genom en kille som är 17 år gammal och har 26 dåliga tänder som behöver hanteras.

Man kan se på personer som äter mycket socker genom förändringar i utseendet. Att man kan bli mer beroende av socker än av koffein, kokain och nikotin. Efter två månader syns resultatet i hjärtat, hjärnan och mage. En rekommendation i USA säger att män äter max 9 skedar och kvinnor äter max 6 skedar per dag.

Jag tyckte synd om honom i filmen eftersom han utsatte sin egen kropp för, för mycket socker. Det var inte lätt och undersökning riskerade och påverkade hans hälsa. Han visade mig och andra som är omedvetna, hur mycket socker det finns i vår kost som kan påverka vår hälsa genom det vi äter dagligen. Det kan påverka även barnen som följer föräldrarnas kost och de växer upp med dålig hälsa eftersom barnen lär sig av omgivningen och den livsstil som de växer upp med. När jag såg denna film bestämda jag att ska sätta gränser för min familj att undvika allt som har socker i sig.  Jag har aldrig tänkt på hur mycket socker det finns i vår daglig mat innan jag såg denna filmen och vi brukar äta allt som vi tycker om. Innan åt jag mycket ketchup, majonäs och allt som möjligt, men nu  köper jag bara hälsosamt mat.